dimecres, 8 de febrer del 2017

Trastorns Alimentaris:

Aquesta part del blog parlarà sobre un tipus de trastorn alimentari que a nosaltres en ha semblat interessant ja que en la nostra societat hi ha moltes persones que el pateixen, com per exemple l’anorèxia l’ortorèxia l’obesitat i la vogorèxia, que estan causats per els cànons de bellesa.

Trastorn:
Trastorn es una paraula que etimològicament es compon del llatí “trans” que significa a l’altre costat, i “tornare”, el qual el seu significat és girar, del que es dedueix que el significat de trastorn és un gir en sentit contrari o anormal, invertit en el seu ordre natural. S’aplica en general a qualsevol problema o alteració de la salut i en especial a les patologies mentals.


Trastorn  alimentaris:
Els trastorns alimentaris són causats per diferents motius com per exemple la pressió social que pateixen majoritàriament els adolescents a causa dels ideals de bellesa que imposen els mitjans de comunicació. Els casos més comuns en els adolescents són la pèrdua excessiva de pes o voler tenir una musculatura tan gran que no és saludable, això succeeix perquè pensen que podran trobar la felicitat i l'èxit en la vida canviant-se físicament ja que els cànons de bellesa són com la felicitat expressada en un cos humà, per tant els adolescents es veuen amb la obligació de seguir aquest models de societat. Quins són?


Causes:
Els factors causants dels trastorns de comportament són una combinació d'elements biològics (predisposició genètica i biològica), psicològics (influències familiars i conflictes psíquics) i socials (influències i expectatives socials). La insatisfacció corporal és una característica necessària per a l'aparició d'aquestes malalties.

Prevenció:
Els hàbits saludables en l'alimentació de la família són molt importants per evitar el risc de patir un trastorn alimentari (dietes completes, equilibrades i en companyia). Almenys un cop al dia, per dinar o per sopar, us heu de reunir en família per compartir l'àpat. També cal es fomenti l'esperit crític enfront de les exigències de la moda i la valoració exagerada de l'aparença física.

Tractament:
El tractament dels trastorns de la conducta alimentària (TCA) se sol dur a terme per equips multidisciplinaris de professionals especialitzats que s'ha d'adaptar a les característiques de cada persona. A causa del seu origen multicausal, la teràpia ha d'incloure mesures encaminades a resoldre les possibles complicacions orgàniques, un pla de recuperació de pes en cas necessari, psicoteràpia i, en alguns casos, medicació. El tractament pot ser ambulatori o, si la malaltia està molt avançada i necessita intervenció dràstica, hospitalari. És imprescindible ensenyar de nou a menjar i a portar en general una higiene i uns hàbits de vida normals i saludables.

Què podem fer si sospitem que un fill o filla està patint un trastorn alimentari?
  •  Podem intentar descobrir si entén que la situació que està vivint és un problema. Cal incidir en la vessant del sentiment («ho estàs passant malament?», «què és això?», «què et sembla?», «què et preocupa des de fa uns dies?») i no tant en la vessant racional.
  • Incidir en la necessitat de demanar ajuda professional per tal de poder aturar la difícil situació que segurament està vivint i contactar amb el metge de família, pediatre o psiquiatre.
  • Tenir una actitud i conducta el més normal possible. Hem d'intentar que el ritme de vida de la família s'alteri el mínim possible i tenir paciència i constància. El tractament és llarg i cal que mantinguem una sèrie de pautes força temps, no gastem totes les energies al principi.
Quins tipus de trastorns hi ha?
En aquest punt parlarem sobre els tipus de trastorns que més afecten a la nostra societat i que nosaltres hem cregut que seria important saber-ne una mica més per poder prevenir-les i intentar ajudar a la gent que ho pateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada