dimecres, 1 de febrer del 2017

Tècniques de diagnòstic per imatge:

Avui en dia, hi ha moltes tècniques de diagnòstic per imatge. El diagnòstic per la imatge és una branca de la medicina molt present en el dia a dia del sistema sanitari. Les diferents tècniques que permeten observar l'interior del nostre cos faciliten la detecció de les malalties i, en fases posteriors, fer un seguiment dels pacients i assegurar-los la salut Però les més importants per nosaltres són: la radiografia, la ressonància magnètica i la ecografia.
En primer lloc tenim la radiografia, que va ser la primera tècnica per imatge. Es basa en l'us de raigs X, que són un tipus de radiació energètica. Per tant això permet atravessar objectes opacs fàcilment (parts del cos). Un cop sabem com es fa es necesita posar darrere de la persona una pel·licula fotogràfica, així podrem revelar les estructures que travessen els raigs X, els ossos es veuen més clars mentre que els teixits més tous es veuen en fosc Tot te una part negativa i la de la radiografia i els raigs X és el risc de producció de càncer si es realitza molts cops en poc temps. No es recomanable per noies embarassades o nens petits.


En segon lloc tenim la ressonància magnètica. És una màquina molt grossa que la seva part interior té forma de tub. Crea un fort camp magnètic al costat del pacient, i a més, detecta els fotons que es produeixen (partícules de llum). Al final, un ordinador crea imatges de la part del cos estudiada, que són similars a les obtingudes pel TAC.
En tercer i últim lloc, tenim l'ecografia. En aquesta tècnica s’utilitzen sons de molt alta freqüència (ultrasons), inaudibles per les persones. Els ultrasons s’enfoquen cap al cos i la zona del pacient qe s'ha d’examinar i un aparell recull els ecos que es produeixen en diverses estructures del cos per crear una imatge de l'interior. Avui dia, les imatges es poden veure tridimensionals i nítides i es pot veure el moviment de la sang als vasos sanguinis. Les imatges que ens mostra l'ecografia no són tan detallades, però té algo bo, que és innòcua, per la qual cosa es pot utilitzar tant en embarassades com en nens petits.
Les tres tenen una cosa en comú, que detecten malformacions o malalties. Gràcies a aquests avenços tecnològics s'han pogut millor coses com la millor precisió a l’hora de curar una lesió, i s'ha pogut reduir la taxa de mortalitat en quan a malalties i malformacions. (Càncers, tumors…). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada