dimecres, 1 de febrer del 2017

Exploracions complementàries més utilitzades:

Hi ha moltes proves complementàries que es poden fer a un pacient i cada prova aporta una informació diferent. Les més utilitzades avui en dia són l’anàlisi de sang i les proves genètiques ja que són les que ens aporten més informació a l’hora de descobrir una malaltia.
L’anàlisi de sang consisteix a extreure sang del pacient per fer-ne una anàlisi de diversos paràmetres. Es fa servir pel diagnòstic de múltiples malalties, pel control rutinari de l’estat de salut i abans i després d’una operació quirúrgica.

En una anàlisi normal es fa el recompte i la proporció de les cèl·lules sanguínies i la concentració de diverses substàncies a la sang. Però quan es sospita que hi ha alguna anomalia concreta es poden sol·licitar altres dades per comprovar si els seus valors són normals o no.


Paràmetres d’una anàlisi de sang:
En el quadre següent podem observar els diferents paràmetres que es busquen en una anàlisi de sang. Si es dona el cas que algun dels paràmetres està alterat  podria ser que hi hagués algun tipus de malaltia, com per exemple si tens uns nivells molt baixos de ferro el més probable seria que tinguessis anèmia. Amb aquestes proves també es poden detectar altres malalties com la diabetis o l’apendicitis.


Les proves genètiques  consisteixen en  analitzar la informació genètica dels pacient. Al principi, es limitaven a estudiar el nombre i la forma dels cromosomes, de manera que només es detectaven les anomalies genètiques, com el síndrome de Down. Avui en dia es pot conèixer la seqüència d’un gen determinat, amb la qual cosa és possible detectar un major nombre de malalties, com la fibrosi quística i el síndrome de Williams.


Avui en dia, gràcies als avenços tecnològics, podem detectar de la manera més precisa una malaltia que anys enrere era indetectable, com ara el VIH, el càncer de còlon o alguns tipus de tumors. Aquestes innovadores proves han fet possible que la ciència doni un pas enorme però, què ens espera en un futur?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada